Nominert Årets Ladejarl: Richard Kiwanuka

 

 

Navn og jobb
Richard Kiwanuka, prosjektleder «ein god start», Fjell Kommune.

Hvem er du og hva jobber du med? 
Mann, 38 år, Uganda. Flyktning 1996. Jobb: prosjektleder «ein god start», Fjell Kommune. Frivillig arbeid: Bring Children from Streets og Way Forward. Fokus: barn og unges velferd. Hva brenner du for? Jeg brenner for at andre, særlig barn og unge, får den hjelpen de trenger til å finne ut av seg selv. Jeg møter ofte barn og unge som har mistet alt, sine familier og sitt nettverk. Andre har klart å flykte til Norge med sine familier. Noen sliter i tillegg med traumer. Felles for dem alle er at de må begynne på nytt, slik som jeg også måtte da jeg flyktet. De må finne sin identitet i et nytt samfunn og de må takle alt det hverdagslige. Gjennom arbeidet med Bring Children from Streets i Uganda har skoler og barnehjem blitt bygget. Dette skaper trygge rammer for barn til å utfolde seg og utvikle sine kunnskaper. Bring Children from Streets har i dagen helsestasjon, et barnehjem for 400 barn og til sammen 6 skoler der flere tusen har fått skolegang. Dette er barn og unge som ellers ikke ville hatt mulighet til trygghet og en utdanning. Way Forward er vestlandsbasert. Her arbeider jeg også med barn og unge, spesielt med dem som er ny i landet. Disse barna er heldige som har fått muligheten til å starte et liv i Norge, Samtidig ser jeg at mange sliter med å finne seg selv i denne nye hverdagen. I alt arbeidet jeg driver med tar jeg utgangspunkt i å være aktiv. Å være aktiv betyr å være i bevegelse, å være sammen med andre på samme alder, og finne styrke og motivasjon til deltakelse gjennom mestring og oppmuntring fra andre. Mitt motto er: Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen.

Hvorfor tror du at du er nominert til Årets Ladejarl?
Jeg håper og tror at jeg er norminert fordi innsatsen jeg gjør har blitt lagt merke til. Jeg setter stor pris på å bli nominert.

Fortell kort om hvordan du leder- og arbeider verdibasert?
Da jeg kom til Norge hadde jeg ingenting. Likevel visste jeg at jeg kunne utgjøre en forskjell for andre. Dette er det mest grunnleggende for arbeidet mitt: ethvert menneske er verd og skal behandles på lik linje som andre, med ydmykhet for dets fortid og med fokus på å få frem det beste i dem. Jeg har stor tro på å lede gjennom eksempel. Vi voksne glemmer noen ganger at barn ser opp til oss. Derfor er det viktig at vi fremmer gode rollemodeller for neste generasjon, rollemodeller som er trygge i seg selv.

www.wayforward.no

www.bringchildren.com

Les mer om de andre topp ti nominerte her.